Озеленяването в спалнята

Озеленяването в спалнята

За и против стайните растения в спалнята!
Този въпрос винаги е бил предмет на дискусии – дали да има или не растения в помещенията,  които спим. Безспорно най-добрата рецепта за добър сън си остава хубавото легло с качествен матрак, споделено с любим човек, но тук въпроса е дали и какви растения са подходящи за озеленяване на спалня.

Доводите на привържениците на идеята за стайни растения в спалнята са, че поставени правилно те, може да направят съня ви продължителен и по- добър, тъй като през деня отделят кислород и прочистват въздуха в помещението. На противоположната страна остават тези, които смятат, че отделения през нощта въглероден окис пречи. Истината остава някъде по средата, защото при подбора на растения за спалнята, както и при озеленяването на всяко помещение в дома трябва да се познават както, морфологичните особености на отделните видове, така и техните изисквания към екологичните фактори на средата, в която се развиват.
Може би не знаете, но орхидеите, бромелията, алоето и сансевиерата произвеждат повече кислород през нощта. Ето защо ще бъде благоприятно да имате поне едно от горе изброените цветя във вашата спалня.

Стайните растения абсорбират замърсения въздух и произвеждат чист. Най- ефективни в това отношение са драцената, орхидеите, филодендрона, хлорофитумът, сансевиерата, аглаонемата и др. Растенията имат способността да прочистват мръсния въздух произведен от вас, вашето семейство и домашните ви любимци и да абсорбират неприятни миризми. Освен това при транспирация те отделят вещества, които почти елиминират множество вредни микроорганизми. Най-ефективните растения за почистването на въздуха са хризантема и бамбуковата палма. Някои растения могат да пречистват въздуха от вредните вещества, които се отделят от топлоизолации и вредните лъчения на всякакъв тип електроуреди и битова техника.

В спалнята може да отглеждате следните видове, като отчетете изложението на стаята, осветеността и влажността на въздуха, което зависи от вида на отопление, което използвате. Не на последно място трябва да отбележим важността на броя на растенията в помещението спрямо неговата големина. Не поставяйте много саксии в помещението, в което спите, за да не се получи обратен ефект:

ТЕМЕНУЖКИ – във всеки дом се отглеждат теменужки, но тяхното най-подходящо е в спалнята. Различните цветове имат и различно въздействие. Така например белите теменужки действат благоприятно на нервната система и намаляват неразбирателството между съпрузите. Виолетовите допринасят за затопляне на атмосферата в дома, а червените и розовите внушават чувство на удовлетворение. В резултат на тяхното тънко въздействие се намалява гневът и се създава радостно настроение и удоволствие от общуването с другия.

aloe-veraАЛОЕ – през нощта алоето отделя кислород и поглъща всички вредни вещества. Това го прави особено подходящо за спалното помещение. Алоето има свойството да поеме наелектризираната атмосфера в дома и да защитава от инциденти. Известни са лечебните свойства на листата му, които могат да послужат като първа помощ при порезни рани и да спрат изтичането на кръв. Използва се при болка и простуда, намалява главоболието.

КАМЕЛИЯ– едно от най-красиво цъфтящите стайни растения. Нейните цветове нямат аромат, който да пречи на съня. Цъфти в бяло, розово и червено. За спалнята най-подходяща е червената камелия, която оказва психологическа помощ при сексуални проблеми.

ХЛОРОФИТУМ – това растение е шампион по почистване на въздуха. То поглъща формаалдехида и всички вредни вещества, които се отделят от топлоизолациите и синтетичните материи в нашия дом. Изследване на специалисти са доказали, че за 24 часа това цвете може напълно да пречисти въздуха в дома от всички вредни микроорганизми. Интересен е и факта, че полезното му действие се засилва ако се отглежда в глинена саксия.

МУШКАТО и ЗДРАВЕЦ – отделя биологично активни вещества, които убиват стафилококи и стрептококи. Затова е желателно в дома ви да имате поне една саксия с мушкато. Заради специфичната миризма, която отделя отпъжда мухите и „дезинфикцира“ въздуха в помещението. Помага при главоболие, а според старинните рецепти изгонва от дома злите духове. Мушкатото има свойството да укрепва съня, да пази женското здраве, да хармонизира семейната обстановка, да намалява стреса и безсънието.

Вашият коментар